• Voor 17:00 besteld is dezelfde werkdag nog verstuurd.

Abonnementen, toestellen en de BKR

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een mobiel abonnement. Het was in Nederland tot aan 1 mei 2017 vrij gebruikelijk om een toestel bij het mobiele abonnement te nemen. Na deze datum ging de nieuwe BKR-wetgeving in en steeg het percentage losse toestellen ineens explosief. Steeds minder mensen kozen voor een toestel bij hun abonnement en kochten een los toestel. In dit stuk vertellen we jou meer over de voordelen van een los toestel kopen en wat de BKR-wetgeving nu precies inhoudt.

Abonnement

Sinds 1 mei 2017 zijn alle abonnementen een sim-only variant geworden, een abonnement zonder toestel. Je kunt dus geen toestel meer bij je abonnement krijgen. Wel kan je een toestel op afbetaling nemen bij het abonnement wat je kiest. Dit gebeurt tegen 0% rente. Stel je wilt bijvoorbeeld een smartphone die € 480,- kost en je abonnement loopt 2 jaar, dan betaal je (€ 480,- gedeeld door 24 maanden) € 20,- per maand bovenop je abonnement. Je betaalt per saldo hetzelfde bedrag voor het toestel maar dan in vorm van een lening.

Bureau Krediet Registratie

Waarom kiest men nu dan veel vaker voor een los toestel in plaats van een toestel op afbetaling? Wanneer je een toestel op afbetaling neemt en ervoor kiest een waarde van € 250,- of meer per maand af te lossen dan krijg je een BKR-registratie op jouw naam. Deze wordt namelijk geregistreerd als lening. Kan dat kwaad? Niet per definitie, het is geen negatieve BKR-registratie. Echter heeft dit wel invloed op al jouw toekomstige leningen. Als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt nemen voor het huis van jouw dromen, kan een lening roet in het eten gooien omdat er een bepaalde waarde in mindering wordt gebracht op de maximaal te verkrijgen hypotheek. Dit is voor veel mensen een reden om het toestel los aan te schaffen.

Los aanschaffen

Naast het voordeel van geen BKR-registratie, kent los aanschaffen meerdere voordelen. Wanneer je toe bent aan een nieuwe smartphone ben je namelijk vrij om te kiezen waar je jouw nieuwe smartphone aanschaft. Daarnaast kies je zelf het moment wanneer je toe bent aan een nieuwe smartphone. Je zit niet vast aan een jaarlijks of twee jaarlijks patroon, de hedendaagse smartphones gaan namelijk langer mee. Ben je na een half jaar jouw toestel zat? Dan biedt Vianen Telecom jou altijd de mogelijkheid om je oude toestel in te ruilen met bijbetaling voor een nieuw toestel.